Online:
Visits:
Stories:
Profile image
By Φως Φαναρίου (Reporter)
Contributor profile | More stories
Story Views

Now:
Last Hour:
Last 24 Hours:
Total:

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Saturday, March 11, 2017 5:33
% of readers think this story is Fact. Add your two cents.

(Before It's News)

B4INREMOTE-aHR0cHM6Ly8xLmJwLmJsb2dzcG90LmNvbS8tX2FqNU9CeUhtZFkvV01Qc2JZNUJ5V0kvQUFBQUFBQUF6eDQveGd5bVM4bVVZU3N2Smp1aDZIMUNGYnpQaTExMldvYmt3Q0xjQi9zNjQwL3VubmFtZWQlMkIlMjUyODIlMjUyOS5qcGc=
Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με τη Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, θέλοντας να τιμήσουν τις συνεχείς και κοπιώδεις προσπάθειες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, για την επαναλειτουργία της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή επί 46 χρόνια με απόφαση των τουρκικών αρχών, διοργανώνουν δημόσια εκδήλωση, με θέμα: “Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Το όραμα για την επόμενη ημέρα.”
Ομιλητής της εν λόγω εκδήλωσης θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος και Σχολάρχης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, Αν. Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα σήμερα Σάββατο 11 Μαρτίου 2017, στις 7.00 μ.μ. στο συνεδριακό κέντρο FORUM (Δεληγιώργη 9, Βόλος), και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. 
Στο πλαίσιο της επισκέψεώς του στην Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, 12 Μαρτίου 2017, θα ιερουργήσει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου. 
Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης ιδρύθηκε το 1843 από τον Πατριάρχη Γερμανό Δ΄ κατά την πρώτη του πατριαρχεία (1842-1845). Τα εγκαίνια της Σχολής πραγματοποιήθηκαν έναν χρόνο αργότερα, στις 13 Σεπτεμβρίου 1844. Οι εγκαταστάσεις της Σχολής φιλοξενήθηκαν αρχικά στην Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος (που ιδρύθηκε από τον Πατριάρχη Φώτιο), στη νήσο Χάλκη. Μετά από αλλεπάλληλες καταστροφές, το κτήριό της αναμορφώθηκε, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του διδακτικού προσωπικού και των σπουδαστών το 1896 και εν συνεχεία στα μέσα του 20ου αιώνα. Η Σχολή λειτουργούσε ως μοναστική αδελφότητα, και ως εκ τούτου, είχε τη δυνατότητα να προσλαμβάνει μόνο άνδρες σπουδαστές, κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς. Το 1971, κατόπιν εκδόσεως σχετικού νόμου ο οποίος απαγόρευε την λειτουργία ιδιωτικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η Σχολή σφράγισε τις πύλες της. Η αίγλη και η ακτινοβολία της Σχολής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο επιστημονικό, θεολογικό και εκκλησιαστικό εύρος των προσωπικοτήτων που δίδαξαν και σπούδασαν στις αίθουσές της. Μεγάλος αριθμός μετέπειτα κληρικών, επισκόπων, πατριαρχών και επιφανών ορθοδόξων θεολόγων φοίτησαν στο γυμνασιακό και κατόπιν στο θεολογικό τμήμα της Σχολής και εν συνεχεία κλήθηκαν να δώσουν μαρτυρία «περί της εν ημίν ελπίδος». Ιδιαιτέρως σημαντική υπήρξε η συμβολή της Σχολής και στην στελέχωση του δυναμικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Με το υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου εκπαιδευτικό της πρόγραμμα παρείχε στους σπουδαστές της στέρεη θεολογική παιδεία, βιωματική προσέγγιση της ορθόδοξης πνευματικότητας αλλά και επιστημονική επάρκεια και πληρότητα. 
Ο Μητροπολίτης Προύσης, Ελπιδοφόρος Β. Λαμπρυνιάδης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1967. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην Κωνσταντινούπολη, την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, σπούδασε Θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1987-1991) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Βυζαντινή Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Βόννης (1991-1993). Εν συνεχεία υπήρξε μεταπτυχιακός φοιτητής και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Ποιμαντικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1994-2001). Τον Απρίλιο του 1994 χειροτονήθηκε Διάκονος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και διορίστηκε Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Το ακαδημαϊκό έτος 1996-1997 απεστάλη στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού στο Μπαλαμάντ του Λιβάνου, προκειμένου να εμπλουτίσει τις γνώσεις του στην αραβική γλώσσα, όπου είχε και τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις παραδόσεις του καθηγητή της Δογματικής π. Ιωάννη Ρωμανίδη. Διετέλεσε υπογραμματέας (1995-2005) και αρχιγραμματέας (2005-2011) της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το θερινό εξάμηνο του 2004 δίδαξε με την ιδιότητα του επισκέπτη καθηγητή στην Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη το μάθημα «Η θέσις του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν τη Ορθοδόξω Εκκλησία». Το 2005 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ενώ τον Μάρτιο του 2011 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Προύσης και ορίστηκε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης και Σχολάρχης της Ιεράς Θεολογικής Σχολής. Την ίδια χρονιά εξελέγη Αν. Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, όπου διδάσκει Συμβολική, Διορθόδοξες-Διαχριστιανικές Σχέσεις και Οικουμενική Κίνηση.
Από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου 


Source: http://fanarion.blogspot.com/2017/03/blog-post_11.html

Report abuse

Comments

Your Comments
Question   Razz  Sad   Evil  Exclaim  Smile  Redface  Biggrin  Surprised  Eek   Confused   Cool  LOL   Mad   Twisted  Rolleyes   Wink  Idea  Arrow  Neutral  Cry   Mr. Green

Top Stories
Recent Stories

Register

Newsletter

Email this story
Email this story

If you really want to ban this commenter, please write down the reason:

If you really want to disable all recommended stories, click on OK button. After that, you will be redirect to your options page.